Ezen az oldalon megtalálható a Zer0 Day összes videója kezdve az edukációs tanmeséktől, a NetMenők program tudatosító feladatain és az influenszerekről, illetve az internetes ismerkedésről szóló kerekasztal beszélgetéseken át az alapvető kiberbiztonsági tudnivalókig. Érdemes végigböngészni az egész oldalt, mert rengeteg hasznos információt lehet megtudni az egyes videókból, melyek nem csak a különböző korosztályú gyermekeknek, de a szüleiknek és pedagógusaiknak egyaránt értékes tudást biztosítanak. A Zer0 Day célja egy olyan dinamikusan bővülő tudásbázis létrehozása, amely bárki számára elérhető.

Informatikai edukációs videók, tanmesék

MACI ÉS AZ ÚJ JÁTÉK
Korosztály: általános iskola alsó tagozat

Maci kap egy új tabletet a nagymamájától és eleinte nem nagyon tud mit kezdeni vele, de aztán elég hamar a rabjává válik és semmi más nem számít már, csak az, hogy a tableten játszott játékokban egyre jobb és jobb eredményt érjen el… Végül a szülei és a barátai segítségével visszatalál régi önmagához.

A 7.C LEGROSSZABB ÉS LEGJOBB FÉLÉVE
Korosztály: általános iskola felső tagozat

Luca egy új menő telefont kap a szüleitől és rögtön csinál magának Instagram, Tiktok és Facebook fiókot. El is kezdi feltöltögetni magáról a képeket és egy után csak a közösségi médiának él, ami a tanulás, a hobbi és az egészsége rovására is megy. Végül a barátai és osztálytársai segítenek neki kilábalni a digitális válságból.

ADATVÉDELEM, MAGÁNSZFÉRA, ONLINE ZAKLATÁS & ÁLHÍREK
Korosztály: középiskola

Ez az edukációs videó részletesen járja körbe az adatvédelem és a magánszféra fontosságát, de beszámol arról is, hogy milyen formái vannak az online zaklatásnak és hogyan érdemes védekezni ellene, illetve segítséget nyújt abban, hogy miként érdemes tájékozódni az interneten, elkerülve az álhíreket, kattintásvadász tartalmakat.

EV3RYTHING IS C0NNECT3D – AZ ÉV KIBERBIZTONSÁGI KISFILMJE
Korosztály: középiskola

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet IT biztonsági tudatosítási célzattal hirdette meg az Év IT biztonsági kisfilmje című videópályázatát általános – és középiskolás gyerekek részére. A pályázat elsődleges célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampányához tartozó üzenetekre és az IT biztonsági tudatosítás fontosságára, valamint hogy a fiatalabb korosztályt is bevonja a digitális szemléletformálásba, hiszen a kiberbiztonság közös érdek és közös felelősség.

INTERNETBIZTONSÁG GYEREKFEJJEL – AZ ÉV KIBERBIZTONSÁGI KISFILMJE
Korosztály: általános iskola

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet IT biztonsági tudatosítási célzattal hirdette meg az Év IT biztonsági kisfilmje című videópályázatát általános – és középiskolás gyerekek részére. A pályázat elsődleges célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampányához tartozó üzenetekre és az IT biztonsági tudatosítás fontosságára, valamint hogy a fiatalabb korosztályt is bevonja a digitális szemléletformálásba, hiszen a kiberbiztonság közös érdek és közös felelősség.
BIZTOS NEKI ÍRSZ? SANGO ÉS A VARÁZSPÁLCA
Korosztály: általános és középiskola

Peresztegi Hanna díjnyertes kisfilmje az internetes ismerkedés veszélyeiről

A NetMenők program tudatosító feladatai

RÖVID BEVEZETŐ A NETMENŐK PROGRAMRÓL
Korosztály: szülők és pedagógusok

A NetMenők program célja, hogy a gyermekekben óvodás kortól kezdve 14-15 éves korig bezárólag az információbiztonsággal kapcsolatos tudatosságot kialakítsa és elmélyítse, annak érdekében, hogy az internet és a digitális eszközök használata során a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. A NetMenők program néhány interaktív feladata a Zer0 Day-en került bemutatásra. Ezeket a videókat alább lehet megtekinteni.

NETMENŐK 1. FELADAT – MI AZ, HOGY ONLINE?
Korosztály: 5-7 év

Ebben a feladatban a gyerekek megtanulják, hogy a számítógépek az interneten csatlakozhatnak egymáshoz, és hogy mit is jelent pontosan az, hogy „online”.

NETMENŐK 2. FELADAT – A BIZTONSÁG FOGALMÁT RÖGZÍTŐ ÖSSZEPÁROSÍTÓ JÁTÉK
Korosztály: 5-7 év

Ebben a játékban a gyerekek kártyák összepárosításával megértik, hogy miként lehet dolgaikat biztonságossá tenni, mit is jelent valaminek a védelme.
NETMENŐK 3. FELADAT – KI VAN A MASZK MÖGÖTT?
Korosztály: 5-7 év

Ebben a játékban a gyerekek maszkot készítenek, amivel könnyebben megértik, hogy az emberek miképp titkolják kilétüket online és, hogy milyen jellegű információkkal lehet őket egyedileg beazonosítani.
NETMENŐK 4. FELADAT – SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME?
Korosztály: 5-7 év

Ebben a játékban a gyerekek kártyák csoportosításának segítségével megtanulják, hogy mely adataikat nem szabad megosztaniuk.
NETMENŐK 5. FELADAT – FÉLREVEZETŐ NYEREMÉNYEK?
Korosztály: 8-10 év

Ebben a játékban a gyerekek kártyák segítségével megtanulják, hogy az interneten nem minden igéret és ajánlat valós, mindíg el kell gondolkodni mielőtt adatainkat megadjuk valamihez!
NETMENŐK 6. FELADAT – TITKOSÍTÁS
Korosztály: 14-15 év

Ebben a feladatban a gyerekek titkosító tárcsát és kódolt üzenetet készítenek, illetve titkos üzenetet fejtenek meg.
NETMENŐK 7. FELADAT – JELSZAVAK BONYOLULTSÁGA
Korosztály: 8-10 év

Ebben a feladatban a gyerekek egy pakli kártyát használva megértik, hogy miként lehet egy jelszó bonyolultabb és ezáltal biztonságosabb.
NETMENŐK 8. FELADAT – EGYÜTT BIZTONSÁGOSABB
Korosztály: 8-10 év

Ebben a feladatban a gyerekek és felnőttek együtt készítenek listát, amely leírja, hogy a csoport/család különböző tagjai mire hajlandóak – akár együtt, akár egyénileg – a biztonságos és körültekintő internetes barangolás érdekében..
NETMENŐK 9. FELADAT – CÉLZOTT REKLÁM
Korosztály: 11-13 év

Ebben a feladatban a gyerekek egy jó adag interneten megosztott információ alapján célzott reklámot készítenek a feladatban szereplő internetes felhasználónak.
NETMENŐK 10. FELADAT – SZEMÉLYES ADATOK
Korosztály: 11-13 év

Ebben a feladatban elmagyarázzuk, hogy mely adatokat nem célszerű az interneten megosztani és miképp élhetnek vele vissza a szolgáltatók.
NETMENŐK 11. FELADAT – APPOK BIZTONSÁGA
Korosztály: 11-13 év

Ebben a feladatban megmutatjuk mire érdemes figyelni az appok letöltése kapcsán, és miként kell elolvasni az appokról szóló vélemenyeket.
NETMENŐK 12. FELADAT – ESZKÖZÖK BIZTONSÁGA
Korosztály: 11-13 év

Ebben a feladatban megmutatjuk mire érdemes figyelni az eszközök fizikai és szoftveres biztonsága kapcsán.
NETMENŐK 13. FELADAT – KÖZÖSSÉGI MÉDIA
Korosztály: 11-13 év

Ebben a feladatban megmutatjuk, hogyan is befolyásolhat minket a közösségi média és mire érdemes figyelni annak használatakor, hogy ne kerüljünk a befolyása alá.
NETMENŐK 14. FELADAT – ADATHALÁSZ E-MAILEK
Korosztály: 14-15 év

Ebben a feladatban a gyerekek figyelmét a gyanús és káros adathalász e-mailekre irányítjuk, hogy maguk is könnyebben felismerhessék azokat.

Kerekasztal beszélgetések

NETES ISMERETLENEK, NETES ISMERKEDÉS
Kerekasztal beszélgetés gyerekekkel

Egy mai fiatal számára az online tér, a közösségi oldalak, számítógépes játékok az új barátságok színterei. Vajon mindig tudjuk, hogy ki van a képernyő másik oldalán? Biztonsági tanácsok, tippek kortárs felhasználóktól.

Résztvevők: Balog Emma, Peresztegi Hanna és Dr. Baracsi Katalin internetjogász
NA, DE KIK AZOK AZ INFLUENCEREK?
Kerekasztal beszélgetés szakértőkkel

Szakértői beszélgetés az internetes véleményvezérek világáról. Kik ők és milyen szerepet töltenek be a gyerekek életében: Új példaképek? Felelős tartalom előállítók?.Befolyásolók? Gyorstalpaló szülőknek, szakembereknek a közösségi oldalak „sztárjairól.”

Résztvevők: Bereczki Enikő, Dr. Guld Ádám és Dr. Baracsi Katalin internetjogász

Alapvető kiberbiztonsági tudnivalók szakértőktől

FRICI, FÜLÖP ÉS A HACKEREK KÖNYVBEMUTATÓ ÉS AMI A TÖRTÉNETEK MÖGÖTT VAN
Solymos Ákos előadása

Frici és Fülöp két iskolás fiú, akik az interneten és azon túl is belekeverednek számos kalandba. Összefutnak zsarolóvírussal, rácsodálkoznak a közösségi oldalak veszélyeire, segítenek Frici szüleinek egy bankkártyás adathalászat rejtelmeit felderíteni, és emellett még számos izgalmas kalandjukat megismerhetjük a feltört iskolai routerektől a Google húsvéti tojásaiig. Az előadásban a könyv történetei mögött meghúzódó valós fenyegetések kerülnek bemutatásra.
HOGYAN SZEREZZÜK VISSZA A GYERMEKÜNKET A KIBERTÉRBŐL?
Solymos Ákos előadása

Alapozó ismeretek szülőknek és pedagógusoknak arról, amit tudniuk kellene, hogy tudjanak a gyermekekkel beszélgetni azok digitális mindennapjairól. Képernyőidő, játékok, játékgépek, közösségi és chat oldalak és ezek veszélyei.
INTERNETEZZ BIZTONSÁGOSAN! – INFORMATIKAI EDUKÁCIÓS ELŐADÁS FIATALOKNAK, SZÜLŐKNEK ÉS PEDAGÓGUSOKNAK
Csizmazia-Darab István előadása

A mai gyerekek két összefüggő világban élik életüket, az offline mellett az internet is élettér számukra. Az online világban azonban a rengeteg lehetőség mellett különböző veszélyek is leselkednek rájuk. Mire érdemes odafigyelniük a gyerekeknek, hogyan segíthetjük őket szülőként és a pedagógusként? Ezekre a kérdésekre kapunk választ az előadásból.
INTERNETBIZTONSÁG SANGOVAL
Dr. Baracsi Katalin internetjogász előadása

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU), mint a távközlésről és az információs technológiákról felelősen gondolkodó és aktívan tevékenykedő ENSZ szakosított szervezet 2020 nyarán adta ki új Online Gyermekvédelmi Útmutatóit, amelyek alkalmazkodva a világjárvány nyomán bekövetkezett megváltozott helyzethez gyerekjogi szemlélettel és a SANGO nevű kabalafigurával hívja fel a figyelmet a tudatos internethasználatra. Az előadásból a már magyar nyelvű Útmutatókat ismerhetik meg az érdeklődő pedagógusok és szülők.